Redactie lokaal 0 reactie(s) di 11 januari 2022, 19:38

Beleggen met een ETF: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen?

Laatste update: 1 jaar geleden

De sleutel tot meer geld is geld zelf. Zonder je huidige geld te investeren, kun je het niet laten groeien. Zeker in een tijd waarin de spaarrente niets meer voorstelt. Eén manier om je geld te laten groeien, is door te investeren in effecten, zoals aandelen of obligaties. Dat kun je doen door afzonderlijke effecten te kopen, maar je kunt ook met een ETF beleggen. Wat is dat en waarom zou je daarvoor kiezen?

Exchange-traded fund
ETF staat voor ‘exchange-traded fund’. Dat is een beleggingsfonds dat passief beheerd wordt en verhandeld wordt op de beurs. Een ETF omvat een ‘mandje’ met verschillende aandelen. Dat kunnen verschillende bedrijven binnen een sector of regio zijn, maar het ook gaan om spreiding over verschillende sectoren of zelfs verschillende landen. Een ETF heeft als doel om hetzelfde beleggingsresultaat te halen als een bepaalde beursindex, zowel in rendement als risico. Om deze reden wordt een ETF ook wel een ‘indextracker’ genoemd en wordt beleggen met een ETF ook wel ‘indexbeleggen’ genoemd. 

Voordelen van beleggen met een ETF
Aan indexbeleggen met een ETF zitten een aantal interessante voordelen. Ten eerste zijn ETF’s transparant en laagdrempelig. Met één transactie koop je een hele aandelenportefeuille. Dat kan zeker voor beginnende beleggers erg interessant zijn omdat ze met de keuze voor het juiste ETF een brede portefeuille kunnen krijgen waarbij de beleggingsrisico’s gespreid worden. Daarnaast kan een ETF je toegang bieden tot aandelen in sectoren en landen die anders niet binnen je bereik hadden gelegen.

Belangrijke aandachtspunten bij het beleggen met ETF’s
Een aantal zaken zijn belangrijk om in acht te nemen wanneer je overweegt om te investeren in een ETF. ETF’s kunnen zijn samengesteld op een thema, bijvoorbeeld een bepaalde sector of regio. In dit geval kun je te maken krijgen met onvoldoende spreiding van de risico’s, omdat het denkbaar is dat een hele sector of regio tegelijkertijd te maken krijgt met een negatieve trend. Investeer je in zo’n ‘thematisch’ ETF, zorg dan dat je ook andere beleggingen hebt waarmee je het risico kunt spreiden. Verder is het zo dat de ETF kan afwijken van de index die hij volgt, met als gevolg dat het rendement niet hetzelfde uitvalt dan wanneer je de aandelen in kwestie direct aangekocht had. Dit kan zowel in je voordeel als je nadeel uitvallen.

Een ETF kan dus je beleggingsrisico’s spreiden, maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen risico loopt. Je moet er altijd rekening mee houden wanneer je gaat beleggen dat je je inzet kunt verliezen. Om die reden is het aan te raden om enkel te beleggen met geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen. 

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Bunschoten

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Bunschoten
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.