Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 09:19:36 (intrekken Alarm Brw) Oms Brandmelding Voestalpine Polynorm Bv N199 Li -... Prio Laag Eenheid | Blusgroep 2 Brandweer Bunschoten Utrecht
woensdag 08 juli 2020

Archief

Transformatorhuisje bij voetbalclub in Bunschoten opnieuw beklad

Gemaakt: Zondag, 26 januari 2020 17:31

BUNSCHOTEN - Opnieuw hebben vandalen toegeslagen bij een transformatorhuisje bij de voetbalclub aan de Westdijk in Bunschoten. Eerder was het transformatiehuisje al beklad. Hierop werd het verwijderd en opgeknapt.

 

Bij de nieuwe bekladding zijn onder andere de teksten "Kus NAS' en "SPNNP' aangebracht. Het is voor alsnog niet bekend wat deze kreten betekenen. Ook is niet bekend of het transformatorhuisje opnieuw opgeknapt zal worden.

Vernieuwd communicatienetwerk C2000 voor hulpverleners in werking getreden

Gemaakt: Dinsdag, 28 januari 2020 21:42

NEDERLAND - Afgelopen nacht is de migratie van het huidige naar het nieuwe communicatienetwerk C2000 succesvol verlopen. Het netwerk is vernieuwd om een goede mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten goed te kunnen blijven faciliteren en hun veiligheid te garanderen. De migratie is de afgelopen maanden onder regie van het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgvuldig voorbereid door de politie, de ambulancezorg, brandweer en gebruikers van het ministerie van Defensie.


Meer dan 80.000 hulpverleners communiceren 7 dagen per week, 24 uur per dag, via C2000 met de meldkamer en met elkaar. Zij gebruiken het gesloten systeem tijdens het dagelijks werk, maar ook bij grote incidenten en rampen. Tijdens de migratie in de nacht van 27 op 28 januari is het huidige spraaknetwerk van C2000 enkele uren op stand-by gezet. Tegelijkertijd werd het vernieuwde netwerk ingeschakeld. Hierdoor hadden porto- en mobilofoons conform planning gedurende enkele uren geen bereik. Noodhulpdiensten hebben daarom via alternatieve procedures en communicatiemiddelen, zoals de mobiele telefoon, hun werk gedaan. Zo kon het werk van de hulpverleners door gaan en merkten inwoners niets van de migratie. Ook bleef het alarmnummer 112 gewoon bereikbaar. Direct na de migratie was er weer landelijke dekking, nu op vernieuwde C2000 communicatienetwerk.

 

Hulpverleners blijven gebruik maken van hun bestaande portofoons en mobilofoons. Het nieuwe netwerk is net als het oude netwerk gebaseerd op de internationale TETRA-standaard. Zoals bij elk nieuw systeem is het in de eerste periode wennen voor gebruikers en beheerders. De komende periode wordt het functioneren van vernieuwde spraaknetwerk daarom intensief gemonitord. En wordt extra ondersteuning geboden om eventuele aanloopproblemen te verhelpen.

Politie Bunschoten zoekt fietsendief op te kleine fiets

Gemaakt: Zaterdag, 01 februari 2020 17:45

BUNSCHOTEN - Op 1 februari rond 15:30 uur is er op de Westdijk in Bunschoten een fiets gestolen. De politie rukte meteen met meerdere wagens uit. Burgernet is ingezet om de fietsendief te vinden.

 

De laatste tijd worden er veel fietsen gestolen in Bunschoten. De diefstallen zorgen voor veel ergernis bij inwoners. Vooral bij kerken en de voetbalclubs wordt er veel gestolen.

 

De politie heeft vele rondjes gereden door het dorp om de verdachte te vinden. Voor zover bekend hebben ze de dader niet meer gevonden. Het ging om een man met witte trui op een zwarte te kleine transportfiets.

Man vast op toilet in centrum van Bunschoten, brandweer schiet te hulp

Gemaakt: Zaterdag, 01 februari 2020 19:23

BUNSCHOTEN - Op zaterdagavond 1 februari zijn de hulpdiensten omstreeks 18:45 uur gealarmeerd voor een man die vast zat op een openbaar toilet in het centrum van Bunschoten.

 

De brandweer kwam met spoed ter plaatse en maakte een plan van aanpak. Met behulp van wat schroevendraaiers is de deur van het openbaar toilet opengemaakt. Zo kon de opgesloten man worden bevrijd.

Het is niet bekend hoelang de man vast heeft gezeten op het toilet aan het Spuiplein. De man maakt het verder goed en is door de politie opgevangen.

Brandend matras zorgt voor veel stank in de buurt van Roodborstje in Bunschoten

Gemaakt: Zondag, 02 februari 2020 18:47

BUNSCHOTEN - Op zondag 2 februari is de brandweer uitgerukt voor een buitenbrand op het Roodborstje in Bunschoten. De brandweer mocht zonder spoed uitrukken. Er kwam rook uit een matras die bij een vuilniscontainer lag. Er waren nog geen vlammen.

 

De brandweer heeft de matras geblust. Het matras was eerder vandaag gedumpt in de wijk.

Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag"

Gemaakt: Woensdag, 05 februari 2020 15:43

REGIO - Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag" om te laten zien dat de opvolgende generatie agrariërs ook een goede toekomst wil.

 

De meeste scholen waarderen dit en werken er ook aan mee. het gaat om een ludieke actie om hun ouders en kennissen en alle boeren een hart onder de riem te steken in deze moeilijke en spannende tijd.

Baggerwerkzaamheden levert tientallen fietsen op in Bunschoten

Gemaakt: Woensdag, 05 februari 2020 16:12

BUNSCHOTEN - In Bunschoten wordt deze week flink gebaggerd. Hierbij wordt het slib dat in de loop van de jaren op de bodem is opgehoopt, verwijderd en afgevoerd.

 

Ook op de Kerkstraat worden er baggerwerkzaamheden uitgevoerd. Dit heeft tientallen fietsen opgeleverd. Dit heeft geleid tot meerdere bergen fietsen. Naast fietsen liggen er ook verkeersborden in. De meeste fietsen zijn niet meer bruikbaar. Het is niet bekend waardoor er zoveel fietsen in de sloot liggen op de Kerkstraat.

 

De baggerwerkzaamheden zullen ongeveer 7 weken duren. De werkzaamheden worden uitgevoerd bij de sloten rondom begraafplaats De Akker, bedrijventerrein Haarbrug-Noord, Sportpark de Vinken, het Kerkepad en ook aan de oostzijde van bedrijventerrein De Kronkels en de Spakenburgergracht

Pizzabezorger op scooter volgt navigatie en belandt op snelweg

Gemaakt: Donderdag, 06 februari 2020 18:00

AMERSFOORT - Een pizzabezorger had donderdagmiddag de navigatie op auto staan en kwam zo met de scooter op de A1 bij Amersfoort terecht.

 

Hij is gestopt op de vluchtstrook. Een berger is ter plaatse gekomen en heeft alles meegenomen.

Meisje met been bekneld in stalen doel op schoolplein in Hoogland

Gemaakt: Vrijdag, 07 februari 2020 16:01

HOOGLAND - Vrijdagmorgen 7 februari rond 11.20 uur heeft op het schoolplein van basisschool De Horizon aan de Sportlaan in Hoogland een ongeval plaatsgevonden.

 

Een meisje kwam in een stalen doel op het schoolplein bekneld te zitten met haar knie. Brandweer is gekomen en heeft met een spreider ruimte gecreëerd, zodat het kindje bevrijd kon worden.

Brandweer laat zich niet verrassen door aankomende storm Ciara

Gemaakt: Zaterdag, 08 februari 2020 16:53

NEDERLAND - Net als de andere korpsen in Nederland is de brandweer van Olst goed voorbereid op de aankomende storm van zondag. Op de brandweerkazerne aan de Industrieweg in Olst is het zaterdagochtend al een drukte van belang. "We controleren vooraf de portofoons en of we bijvoorbeeld voldoende kettingzagen hebben en of er genoeg brandstof en smeermiddelen voor dat gereedschap is.". aldus woordvoerder Rudy Bongertman.

 

"We maken deel uit van de Veiligheidsregio IJsselland en mocht het zover komen, dat er vele meldingen met stormschade binnenkomen, dan wordt de "Lokale afhandel procedure bij Stormen" opgestart. Dat houdt in dat alle manschappen opgeroepen worden om naar hun brandweer kazernes te gaan. In de kazerne in Olst is dan een tijdelijke meldkamer bemand door twee personen. Daarmee worden dan de korpsen Olst, Wijhe, Wesepe en Welsum aangestuurd. We hebben hiervoor meerdere hulpverleningsvoertuigen en meer dan 60 man ter beschikking.", aldus Bongertman.

 

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat mensen alleen voor 'acute noodgevallen' de brandweer moeten bellen. "Anders wordt de centrale meldkamer overspoeld door 112-telefoontjes, terwijl we niet voor elke afgebroken tak groots hoeven uit te rukken."

 

 • Woont u in hoogbouw, controleer dan of er losse spullen op het balkon liggen;
 • Tuinmeubilair en losse spullen in de tuin kan je het best opbergen;
 • Zorg dat rolluiken en zonneschermen goed vast zitten en opgerold zijn;
 • Check of dakpannen en dakgoten vast zitten;
 • De schutting is een goede windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
 • Parkeer je auto uit de buurt van bomen;
 • Help ook de (oudere) buurman of buurvrouw om zich voor te bereiden op slecht weer!

Dakpaneel Tinq tankstation raakt los door de harde wind

Gemaakt: Zondag, 09 februari 2020 18:44

HOOGLAND - Storm Ciara raast over Nederland. De brandweer krijgt nu al veel meldingen binnen van schade door omgevallen bomen en vallende takken. Vanaf 20.00 uur geldt Code Oranje en gaat de storm echt los.

 

Bungelend aan het dak van Tinq tankstation aan de N199 bunschoterweg in Hoogland hangt een metalen dakpaneel dat dreigt los te komen en op de weg te vallen. De brandweer gekomen en heeft de plaat verwijderd.

Afrit A1 bij Amersfoort afgesloten vanwege glas op de weg

Gemaakt: Maandag, 10 februari 2020 17:13

AMERSFOORT - Maandag rond 15:15 uur is Rijkswaterstaat opgeroepen voor het afzetten van een rijstrook op de A1 , richting Hoevelaken, afrit Bunschoten Spakenburg. Daar zijn glaspanelen op het wegdek beland.

 

De vervoerder / eigenaar is doorgereden en heeft het waarschijnlijk niet gemerkt. Rijkswaterstaat blijft ter plaatse totdat het glas is geruimd.

Europese dag van alarmnummer 112

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:53

EUROPA - Vandaag (11-2) is het de 'Europese dag voor het alarmnummer 112'. In elk land van de Europese Unie kan 112 gebeld worden voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

 

Alarmnummer 112
In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u het alarmnummer 112:

 • 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'
 • U vertelt van wie u hulp moet hebben: politie - brandweer - ambulance
 • U vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres
 • U wordt nu doorverbonden met de alarmcentrale van de desgewenste dienst

 

Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

 

De 112-meldingen komen binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK). Centralisten van ambulance, brandweer en politie zitten fysiek bijeen en nemen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen.

Politie rukt met spoed uit voor winkeldief bij de Jumbo in Bunschoten

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 22:21

BUNSCHOTEN - Op vrijdagavond 14 februari rond 20:15 uur is met politie met spoed uitgerukt naar het centrum van Bunschoten. Op de Pinksterbloem heeft de politie hun auto geparkeerd. In de Jumbo hebben ze iemand aangehouden.

 

Volgens een ooggetuige die uit de winkel kwam ging het om een winkeldiefstal. Het is niet bekend wat de verdachte heeft meegenomen in de winkel. De verdachte is meegenomen door de politie.

Stormschade in de regio lijkt mee te vallen [live fotoblog]

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 17:06

REGIO - De schade van storm Dennis die over Nederland raasde, lijkt mee te vallen. Precieze aantallen van het aantal meldingen heeft de brandweer niet, maar voor zover bekend zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd. Het KNMI gaf code geel af tot drie uur vanmiddag. Ondanks dat Dennis waarschijnlijk minder krachtig is dan zijn 'zusje' Ciara waarschuwt het KNMI wel voor harde windstoten.

 

Bomen en dakplaten

De meeste meldingen die binnenkomen bij de brandweer zijn boomgerelateerd, alhoewel de brandweer ook af moest op delen die loskwamen van een steiger en dakplaten die los dreigden te komen van een nieuwbouwwoning.

 

Zie ook:

Automobilist onder invloed van lachgas rijdt rond op kapotte velg

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 17:58

BUNSCHOTEN - In de nacht van zaterdag op zondag 16 februari troffen agenten in Bunschoten een automobilist aan die lachgas in zijn voertuig aan het gebruiken was.

 

De bestuurder reed al een tijdje op één kapot gereden band/velg.

Verdachte aangehouden bij inval drugslab in Eemnes

Gemaakt: Maandag, 17 februari 2020 17:15

EEMNES - De politie heeft zondag 16 februari in een pand aan de Te Veenweg Zuid in Eemnes een laboratorium voor de productie van synthetische drugs ontdekt. Tijdens de actie is een verdachte aangehouden. Een gespecialiseerd team van de politie, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), gaat in de loop van de dag het drugslab ontmantelen.


Aanhoudingen
De politie kreeg een melding die leidde naar een perceel aan de Te Veenweg Zuid in Eemnes. Rond 21.00 uur heeft de politie het terrein betreden en in twee schuren op het perceel, troffen ze drugslaboratoria aan waar synthetische drug geproduceerd werden, vermoedelijk Chrystal Meth. Een man van 66 jaar uit Den Haag kon worden aangehouden.

 

Onderzoek
De politie doet momenteel onderzoek op het terrein. Vannacht is het pand bewaakt en ook vandaag wordt er door het LFO (Landelijk Faciliteit Ontmanteling) onderzoek gedaan. Zij zullen het laboratorium ontmantelen. De omvang is nog onduidelijk en het politieonderzoek gaat uiteraard door. Heeft u informatie of tips die ons kunnen helpen bij het onderzoek? Bel dan 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Trajectcontrole tussen Baarn en Bunschoten gaat vanaf maandag 24 in werking

Gemaakt: Maandag, 17 februari 2020 23:42

BUNSCHOTEN - De trajectcontrole op de provinciale tussen Baarn en Bunschoten gaat vanaf maandag 24 februari 2020 in werking.

 

De Bisschopsweg is landelijk de 1e provinciale weg waar de controle op 80 kilometer max snelheid wordt ingevoerd. Wie vanaf maandag te hard rijdt, krijgt een 'prent'.

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Brandweer met ladder over het hek om brand te blussen bij visboer

Gemaakt: Donderdag, 20 februari 2020 16:22

BUNSCHOTEN - Op donderdag 20 februari is de brandweer rond het middaguur met spoed uitgerukt naar de Neerduist in Bunschoten. Door een onbekende oorzaak stond er een container in brand bij een visboer.

 

De brandweer heeft met behulp van een trap over het hek kunnen klimmen om bij de brand te kunnen komen. De eigenaar van het pand was namelijk niet aanwezig. Hierna kon de brand snel geblust worden door de brandweer. Door het snelle optreden van de brandweer is er weinig schade. Doordat de container boven een plastic overkapping stond was er veel kans op overslag.

McDonald's Amersfoort noteert kenteken op zak in actie tegen zwerfafval

Gemaakt: Vrijdag, 21 februari 2020 16:09

AMERSFOORT - De McDonald's in Amersfoort Noord gevestigd aan de Maanlander attendeert bezoekers doos middel van een bord die bij de uitgang staat dat hun kentekens steekproefs gewijs op de zak genoteerd gaat worden. Deze actie is in samenwerking met de politie en is bedoeld om het vele zwerfafval tegen te gaan.

 

Mocht er een McDonald's zak met daarop een kenteken worden gevonden, dan kan de politie geen bekeuring uitschrijven. De wijkagent zal een brief sturen naar de tenaamgestelde van het voertuig om een signaal af te geven.

Traumahelikopter landt bij manege in Bunschoten

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 16:10

BUNSCHOTEN - In de buurt van de manege aan de Zevenhuizenstraat, tussen Amersfoort en Bunschoten, is zaterdag 22 februari een traumahelikopter geland. Even later werd een gewonde per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

 

Wat er precies is gebeurd op het manegeterrein is niet duidelijk; mogelijk heeft iemand een ongeluk gehad met een paard.

 

Volgens Alarmeringen Bunschoten werden de hulpdiensten om 10.20 uur opgeroepen. Er kwamen meerdere ambulances op af.

 

Update

Stal Groenendaal heeft laten weten dat een persoon omver is gelopen door een paard. De persoon is hierbij hard op de grond terecht gekomen. 'Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar hij nog steeds in een ernstige toestand verblijft.', aldus Stal Groenendaal.

 

Update 2

Stal Groenendaal heeft laten weten dat het slachtoffer van het ongeval is overleden aan zijn verwondingen.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Politie waarschuwt voor malafide klusjesmannen in de regio

Gemaakt: Vrijdag, 28 februari 2020 17:14

REGIO - Woensdag 26 februari 2020 is een bewoner aan de Dorresteinseweg in Amersfoort opgelicht door mannen die zich voordeden als dakdekkers. Volgens de klusjesmannen zou de woning van de bewoner verschillende gebreken hebben aan het dak, zoals kapotte dakpannen. Zij konden de gebreken repareren voor 250,- Euro. De bewoner moest dit bedrag direct betalen zodat de mannen materiaal konden kopen. De bewoner heeft het geld aan de klusjesmannen gegeven, maar de mannen zijn niet meer terug gekomen.


De mannen reden in een zwart busje met oranje letters.


Een van de mannen had het volgende signalement:
- man
- blanke huidskleur
- 1.84 cm lang
- tenger postuur
- kort licht blond haar
- slecht gebit
- blauw grijze jas

 

De politie wil iedereen waarschuwen om geen klusjes van deze personen aan te nemen! Bel bij een verdachte situatie 112!

Drie personen opgepakt na achtervolging gestolen auto in Amersfoort

Gemaakt: Zaterdag, 29 februari 2020 18:40

AMERSFOORT - Op de Damespolder in de wijk Vathorst in Amersfoort is een gestolen auto na achtervolging door de politie gestrand met twee lekke banden.

 

Twee personen konden na een korte achtervolging worden aangehouden. Een jongen van 15 a 16 jaar is opgepakt in de Suzannapolder. Hij was tijdelijk door de politie aan een lantaarnpaal vastgezet en daarna meegenomen. Na een bugernet melding en hulp van een politiehelikopter is ook de derde persoon aangehouden.

 

De beschadigde auto is afgesleept door een berger.

Dronken fietser bij knooppunt Hoevelaken van de snelweg gehaald

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 16:20

HOEVELAKEN - Zondagmorgen, omstreeks 06.15 uur, hebben agenten van Politie Baarn ondersteund bij een melding in Amersfoort. De agenten kregen een melding dat er een fietser op de snelweg (A1) zou fietsen. Gezien de gevaarzetting zijn de agenten met spoed ter plaatse gegaan.

 

Op knooppunt Hoevelaken troffen zij een dronken jongen op een fiets aan. Hij was zo dronken dat vragen van de agenten beantwoorden ook moeilijk verliep.


Uiteindelijk wist hij te vertellen dat hij in het centrum van Amersfoort is geweest en onderweg naar huis was. Omdat deze jongen zodanig onder invloed van alcohol was hebben de agenten hem bij zijn ouders thuisgebracht.

 

Gezien de hele situatie heeft deze jongen een bekeuring gekregen voor: het niet voeren van fietsverlichting, fietsen op de vluchtstrook en openbare dronkenschap.

Fietser gewond bij aanrijding met auto in Bunschoten

Gemaakt: Woensdag, 04 maart 2020 17:35

BUNSCHOTEN - Op woensdag 4 maart heeft er omstreeks 16:45 uur een aanrijding tussen een auto en een fietser plaatsgevonden in Bunschoten-Spakenburg. Dit gebeurde op de kruising van de Plecht met de Vuronge.

 

Omstanders verleenden eerste hulp. De man op de fiets raakte bij het ongeluk gewond aan zijn hoofd en is door ambulancepersoneel in behandeling genomen. Vervolgens is het slachtoffer naar een ziekenhuis gebracht. De fiets en de auto hebben door de botsing niet tot nauwelijks schade opgelopen.

Auto ramt lantaarnpaal op de Voorste Kamp in Bunschoten

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 15:43

BUNSCHOTEN - Een auto heeft op de Voorste Kamp in Bunschoten een lantaarnpaal geramd. De auto is hierbij over de stoep gereden. Er is flinke schade aan de auto.

 

'Wij hoorde gisterenavond een enorme knal. Een automobilist bleek tegen de lantaarnpaal te zijn gereden.', aldus een buurtbewoner. Bewoners vermoeden dat de bestuurder onder invloed was.

 

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Ondanks de schade heeft een autohandelaar een briefje op de auto gedaan. De handelaar heeft nog interesse in de auto.

Flinke blikschade maar geen gewonden bij aanrijding in Bunschoten

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:02

BUNSCHOTEN - Op zaterdag 7 maart heeft er rond 13:15 uur een aanrijding plaats gevonden op de Frans Jacobsweg in Bunschoten. Twee auto's zijn met elkaar in botsing gekomen. Beide auto's hebben flinke blikschade door de klap. Er zijn geen personen gewond geraakt bij het ongeval. Een berger gaat de auto's wegslepen.

 

Een buurtbewoner heeft de bestuurders van de auto's iets te drinken aangeboden. Na enige tijd kwam ook de politie om de helpen bij de verder afhandelingen. Volgens een buurtbewoner zat een ongeluk er wel aan te komen: 'Het is een gevaarlijke weg en het verbaast mij dat dit niet eerder heeft plaats gevonden'.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.