Redactie 112 0 reactie(s) wo 09 maart 2016, 20:05

Monumentale boerderij verwoest door schoorsteenbrand

Laatste update: 22 aug 2021 13:38 uur

BAARN – Op woensdag 9 maart 2016 werd de bewoner van een boerderij aan het Zuidereind op de grens van Amersfoort en Baarn rond het avonduur gebeld door zijn buurman dat er iets loos was.

De buurman had inmiddels ook alarmnummer 112 gebeld en de brandweer was al onderweg. Het was hem opgevallen dat er vreemd flikkerend licht uit het dak kwam. Op het moment dat hij dit ontdekte waren de bewoners niet thuis. Toen de brandweer arriveerde bleek het te gaan om een schoorsteenbrand. In vele gevallen zijn dit soort branden snel onder controle en valt de schade mee. Zoniet in dit geval. Hoewel de bewoners niet in het huis waren, konden de huisdieren wel worden gered. De brand liep fors uit de hand en de rieten kap vatte vlam. Vanwege het rietdak zijn ook de rietspecialisten van de brandweer opgeroepen vanuit Werkhoven en Cothen. Buiten het Brandweerkorps van Baarn en Werkhoven was er ook assistentie uit Soest. Volgens de hoofdbewoner zou de oorzaak wel eens in de allesbrander gezocht kunnen worden. “In huis was verder geen reden voor brand, maar dat ding brandde dag en nacht…..”, aldus de gedupeerde. 

Saillant detail is dat de bewoners zelf bij de brandweer werken. Sterker nog; de vrouwelijke hoofdbewoonster moest voor de brandmelding uitrukken naar haar eigen woning. Haar man was op het moment van de melding niet in dienst maar was wel snel ter plaatse. Hij heeft nog kans gezien een brandslang, die op de eerste verdieping aanwezig was, aan te zetten en getracht hiermee te blussen voordat de brandweer ter plaatse was. Ook heeft hij de huisdieren in veiligheid kunnen brengen. Alleen wist de tamme rat te ontsnappen. maar; zoals de hoofdbewoner zei; “de kat zal hem wel vinden”.

De eigenaren werkten sinds 2001 al aan het herstel en het opknappen van de monumentale woning, die ooit in erbarmelijke staat verkeerde. Juist nu het eind van de werkzaamheden in zicht kwam sloeg het noodlot toe.

Omdat de boerderij precies aan de Rijksweg A1 ligt en de wind de rook die kant opblies, veroorzaakte dat al snel een file. Automobilisten probeerden een glimp op de vangen van hetgeen zich afspeelde en daardoor remden velen met een opstopping richting Amsterdam tot gevolg.

  

Marinus Kers©

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Bunschoten

Volg ons

Volg ons