Redactie algemeen 0 reactie(s) do 04 juli 2019, 17:44

Vijftien jaar cel geëist voor moord op ex-partner in Hoogland

Laatst bijgewerkt: zondag 13:57 uur

HOOGLAND – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een celstraf van vijftien jaar geëist tegen een 54-jarige man uit Hoogland. Hij wordt ervan verdacht zijn ex-vriendin om het leven te hebben gebracht.

Op 14 december vorig jaar gaat het latere slachtoffer rond half twee ’s middags langs bij haar ex-partner in Hoogland. Ze wil hem duidelijk maken dat het echt over is tussen hen beiden. In de periode ervoor heeft ze hem al laten weten dat ze niet verder met hem wil. Het bezoek loopt uit op een drama. Ongeveer anderhalf uur later krijgt de politie een telefonische melding van een mogelijk misdrijf op het betreffende adres in Hoogland. Agenten treffen in de woning het levenloze lichaam van het slachtoffer en daar bij ook de verdachte aan.

Onderzoek toont aan dat de vrouw is overleden als gevolg van verwurging of als gevolg van snijwonden in haar hals, of als een combinatie ervan. De verdachte heeft bekend dat hij zijn ex-vriendin heeft gewurgd en heeft gesneden met een mes.

Uit getuigenverklaringen blijkt dat de verdachte de hoop koesterde dat het nog goed zou komen tussen hen beiden en dat hij daarom ook uitkeek naar bezoek van zijn ex. Zelf verklaart hij dat tijdens het bezoek een moment van vertedering ‘zomaar’ omsloeg in agressie. De officier vindt dit niet aannemelijk en ziet de onwelgevallige boodschap die verdachte van het slachtoffer te horen kreeg als de aanleiding voor de uitbarsting van het geweld. In een afgeluisterd telefoongesprek vanuit het huis van bewaring vertelt de verdachte zijn gesprekspartner ook dat er een ’trigger’ is geweest waardoor hij ‘is geflipt’ en dat hij ‘ooit nog wel eens zal vertellen wat hem getriggerd heeft’.

Hoewel niets er op wijst dat de verdachte vóór de komst van zijn ex al van plan was haar van het leven te beroven, houdt het Openbaar Ministerie hem wel degelijk verantwoordelijk voor moord met voorbedachte rade. De lichtere verdenking van doodslag is van toepassing wanneer het delict in een plotselinge opwelling gepleegd wordt. In dit geval blijkt uit onderzoek dat er minuten tot tientallen minuten hebben gezeten tussen de aanvang van het geweld en de beëindiging ervan, waarna het slachtoffer is overleden. De verdachte heeft het slachtoffer eerst verwondingen in haar gezicht toegebracht en is toen over gegaan tot verwurging. Daar is hij mee gestopt om naar de keuken te gaan, een mes te pakken, terug naar de woonkamer te gaan en haar in de hals te snijden. In de visie van het Openbaar Ministerie kan door het tijdsverloop en de keuze om een ander wapen te halen en in te zetten niet gesproken worden van handelen in een opwelling en moet verdachte veroordeeld worden voor moord met voorbedachte rade.

De verdachte heeft in de visie van het Openbaar Ministerie op een verschrikkelijke wijze het leven afgenomen van een vitale vrouw die vol in het leven stond. Met haar dood zijn de levens van haar kinderen en die van vele anderen die haar lief hadden, compleet op hun kop gezet. Zonder afscheid te hebben kunnen nemen, moeten zij verder zonder haar. Uit het psychologisch onderzoek zijn geen stoornissen bij de verdachte naar voren gekomen. Hij is daarom geheel toerekeningsvatbaar. Daar staat tegenover dat de verdachte een blanco strafblad heeft. Alles afwegende is een lange celstraf passend en komt de officier van justitie tot een eis van vijftien jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Namens de nabestaanden is een schadevergoeding van ruim 170 duizend euro gevorderd.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Bunschoten

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Bunschoten
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.